Bložakova hiša

Bložakova hiša

Tradicionalna haloška cimprana hiška, datirana v leto 1805, je zgrajena iz lesenih brun, ki so z obeh strani  ometana z debelo plastjo ilovice, streha pa je pokrita s slamo. Izhaja iz bližnjega naselja Gruškovec, ime pa je dobila po zadnjih lastnikih, ki so hišo uporabljali kot zidanico pri vinogradu (vrh).

Po podatkih iz franciskejskega katastra je bil leta 1824 lastnik stavbe Tetičkovič Matej mlajši, po domače Smetko, sogornik iz Gruškovca. Kasneje je lastništvo prešlo v last družine Voglar, po domače Vidačovih, ki so stavbo prav tako uporabljali kot vrh. V 50-ih letih prejšnjega stoletja je posest s stavbo po poroki z Martinom Žuranom, (Bložakovim Tinekom) kot dediščino  prevzela Ana (Nanika) Voglar, zaradi česar je posest dobila ime Bložakov vrh.

Pod isto streho sta združena bivalni in gospodarski del. Bivalni del sestavljajo veža s črno kuhinjo (kühja), osrednji bivalni prostor s krušno pečjo (hiša) ter manjša soba (hiška). Stanovanjskemu delu je prvotno sledil hlev, ki pa so ga kasneje preuredili v prešo. Manjša vinska klet, ki se je nahajala pod stavbo, pri selitvi stavbe ni bila rekonstruirana.

Skip to content